top of page
  • Forfatters billedeHelene Grøn Vestergaard

ØSTVENDTS GUIDE TIL FILM & SERIER FRA ØSTBLOKKEN

Opdateret: 28. maj

Film og serier fra og om landene i den tidligere østblok er ikke ligefrem det, der fylder mest på de moderne streamingtjenester. DVD’en er efterhånden blevet lagt i graven, og det samme gælder det for længst uddøde VHS-bånd. Spørgsmålet er naturligvis, hvor man går hen for at få sin sult for film produceret lang væk fra Hollywood stillet? ØSTVENDT giver sit bud i artiklen her.

FILMSTRIBEN

Hvis ikke du allerede er bekendt med de danske bibliotekers filmdatabase, så venter der dig en guldgrube af underholdning. Her finder du både nye og gamle spillefilm, dokumentarer og serier. Men der hvor Filmstriben virkelig skiller sig ud er i deres store udvalg af ikke-amerikanske film herunder et ganske pænt udvalg af øst- og centraleuropæiske samt russiske film. Deres søgefunktion er god, så er du interesseret i film fra eller om Rusland eller Sovjetunionen, søger du blot på dette. Det samme gælder andre lande og områder.


Undertekster: Ja, danske


Pris: Gratis, men kræver bibliotekslogin. Man får et antal point pr. måned til at se film for. Pointene er typisk nok til at se 3-5 film.


Web: https://fjernleje.filmstriben.dk/RUSSIAN FILM HUB

På Russian Film Hub finder du en af de største samlinger af sovjetiske og russiske film. Hjemmesiden er på engelsk og skal mest ses som et filmkartotek, hvor man har mulighed for at læse om de mange film og finde links til eksterne hjemmesider, hvor filmene kan ses. Man har selv ansvaret for at tjekke, om filmen er lovlig tilgængelig. Mange russiske og sovjetiske film kan dog ses med god samvittighed, da russisk lovgivning siger, at copyright på film frafalder efter 70 år og derudover, at film produceret i Sovjetunionen indtil 1964 var ejet af folket og ikke af produktionsselskabet. Siden har også en håndfuld film fra henholdsvis Estland, Georgien, Letland og Ukraine.


Undertekster: Ja, engelsk m.m.


Pris: Gratis


Web: https://russianfilmhub.com/

YOUTUBE

Udvalget af særligt russiske og sovjetiske film på Youtube er virkelig stort. Udfordringen kan dog være at finde frem til dem. Her kommer et par anbefalinger til gode kanaler, som du kan tjekke ud.


Star Media Star Media giver dig et væld af russiske serier i mange forskellige genre. Det er også muligt at se enkelte film. Web: https://www.youtube.com/starmedia/featured


Mosfilm Mosfilm hører til blandt Ruslands ældste og største filmstudier. Studiet står bag flere sovjetiske klassikere for eksempel Solaris (1972), Siberiade (1975) og Ivans Barndom (1962). På kanalen finder du et stort udvalg af Mosfilms produktioner. Web: https://www.youtube.com/c/MosfilmRuOfficial/featured


Odessa Film Studio Odessa Film Studio var det første filmstudie, der blev grundlagt i det russiske imperium. I dag er studiet delvist ejet af den ukrainske stat. På kanalen finder du både film af ældre dato og mere nutidige dokumentarer. Web: https://www.youtube.com/c/OdessAnimationStudio/featured


HTB Tv-kanalen NTV/HTB, der er ejet af Gazprom ejergruppen, tilbyder store dele af deres indhold på deres Youtube-kanal. Modsat flere af de andre kanaler, er der her stort set udelukkende tale om nyere produktioner særligt serier. Web: https://www.youtube.com/c/ntvru/featured


Undertekster: Ja, for det meste er engelske undertekster tilgængelige under C i afspilleren, og ellers kan autogenerering sættes til.


Pris: Gratis

SOVIET & RUSSIAN MOVIES ONLINE

Soviet & Russian Movies Online er en relativ ny streamingtjeneste, der giver dig mulighed for at se nye såvel som gamle russiske og sovjetiske film. Udvalget er stort, og så kommer vi heller ikke udenom, at designet og æstetikken på hjemmesiden er virkelig lækkert. Priserne er til den højere side (ca. 188kr for en måneds adgang!), men til gengæld er der også mulighed for kun at købe adgang for en dag eller en uge.


Undertekster: Ja, engelsk m.m.

Pris: 5 USD for en dags adgang, 15 USD for en uge, 30 USD for en måned og 100 USD for ubegrænset adgang.

Web: https://sovietmoviesonline.com/EASTERN EUROPEAN MOVIES

Soviet & Russian Movies Online’s søstertjeneste, Eastern European Movies, tilbyder et stort udvalg af nye og gamle film fra Øst- og Centraleuropa. Designet er her ligeledes helt i top, og lige nu byder siden på film fra Bulgarien, Ungarn, Letland, Tyskland, Polen, Tjekkoslovakiet, Litauen, Rumænien, Ukraine og Jugoslavien.

Undertekster: Ja, engelsk m.fl.

Pris: 5 USD for en dags adgang, 15 USD for en uge, 30 USD for en måned og 100 USD for ubegrænset adgang.

Web: https://easterneuropeanmovies.com/


Husk, at det også kan være værd at gennemgå de mere traditionelle streamingtjenester for spændende indhold. Det er for eksempel muligt at se den russiske dramaserie An Ordinary Woman/ Обычная женщина, der handler om den russiske kvinde Marina, der tackler livet som hustru, mor, indehaver af en blomsterforretning og leder af en prostitutionsring på Viaplay. Er man mere til det imperiale, lidt mord og det overnaturlige, så er serien Detective Anna/ Анна – Детективъ tilgængelig på Amazon Prime. Endelig kan man på Netflix se den helt nye, russisk producerede film Chernobyl 1986.


Har du flere forslag til, hvor man kan finde gode film og serier fra østblokken? Så skriv gerne en besked i kommentarfeltet længere nede.

Artiklen er skrevet af Helene Grøn Vestergaard


63 visninger0 kommentarer

Følg os!

 
IMG_0318%2520(2)_edited_edited.png
russia-704883_edited_edited.png
  • Facebook
  • Instagram
unnamed%20(2)_edited.png
127474595_416181173098270_6523815273634533365_n%20(2)_edited.png
bottom of page