- Olivia Emma Espersen og Julie Peick Christensen
Armeniere i Danmark mindes Karen Jeppe og det armenske folkedrab
Den danske heltinde Karen Jeppe reddede mere end 1700 armeniere fra fangenskab og slaveri. I går blev der lagt blomster ved hendes mindesten i Gylling.

Undertrykkelse, forfølgelse og folkemord. Mindebegivenheder for det armenske folks lidelser afholdes stadig verden over.
I går samledes armeniere i Danmark for at mindes en dansk heltinde og det armenske folkedrab. Der blev lagt blomster ved mindestenen for Karen Jeppe i hendes fødeby Gylling, hvorefter der blev spillet og sunget kirkemusik, folkemusik og klassisk armensk musik.
Armenierne kalder hende ”Armeniernes Moder Theresa”, men Karen Jeppe kommer fra Gylling, en lille by i Østjylland. Hun var en almindelig dansk lærerinde, der læste om det armenske folks lidelser og besluttede sig for at rejse til Tyrkiet i 1903 for at hjælpe dem. Hun underviste forældreløse drenge på et børnehjem og skjulte flygtninge i sit hjem under det armenske folkedrab, hvis 107-års-dag blev markeret i går.
Det armenske folkedrab refererer til fordrivelsen af armeniere i perioden 1915-1918 i det daværende Osmanniske Rige, som resulterede i, at op mod 1,5 millioner armeniere mistede livet.
Karen Jeppe – at tænde lys i mørket
Det var en artikel af den danske forfatter Åge Meyer Benedictsen, der beskrev de lidelser, armenierne havde været udsat for som en undertrykt minoritet i Osmannerriget, der vakte Karen Jeppes interesse for det armenske folk.
Da hun var blot 27 år, rejste hun til Tyrkiet, hvor hun lærte armensk, tyrkisk og arabisk. Efter at have opsøgt foreningen ”Danske Armenienvenner”, blev hun med det samme tilbudt en stilling som lærerinde på et børnehjem for armenske drenge i den tyrkiske by Urfa. Her viede hun sit liv til at hjælpe forældreløse børn og enker, og hun adopterede også selv en plejesøn.
Karen Jeppe døde i 1935 af et malariaanfald i sit hus i landsbyen Tineh, Iran. Hun blev 59 år.
Den dag i dag husker armeniere i hele verden Karen Jeppe som en heltinde, der ofrede sit eget liv for at hjælpe armenierne i den værste tragedie i landets historie. Armeniere i Danmark har i flere år markeret dagen ved at lægge blomster ved mindestenen i Gylling.
I sidste måned skrev vi om, at armenierne kalder sig selv for det mest sørgende land i verden, og at Danmark i modsætning til mere end 25 andre lande ikke officielt har anerkendt det armenske folkedrab.
I en verden, der stadig er præget af krig, bør Karen Jeppes gerninger være en inspiration for alle.
Artiklen er skrevet af Olivia Emma Espersen og Julie Peick Christensen.