Julie Peick Rosenbeck Christensen
Babunia i Horsens byder på specialiteter og hjertevarme som hos bedstemor i Polen
Vores skribent Julie Peick Rapace har været en tur forbi den polske café Babunia i Horsens. Læs om hendes oplevelse og anbefalinger i denne artikel.
Hos den polske delikatessebutik Babunia i Horsens er der, så snart man træder ind, en stemning af tradition, hjemlighed og hjertevarme. Kaster man et blik på både menukortet og køledisken, forstår man hurtigt hvorfor. Her tilbydes kunderne nemlig dagligt traditionel polsk suppe, som var den tilberedt af deres egen bedstemor, samt importerede delikatesser, der hurtigt får tænderne til at løbe i vand.
Har man ikke tid til et måltid i cafeen, hvis indretning minder om en traditionel polsk dagligstue, kan man få kagen med hjem til kaffen i genanvendelige poser med traditionelt blomsterprint. Siden sin åbning i 2015, har Babunia, der betyder bedstemor på polsk, været populær. Særligt de mange polakker i byen besøger dagligt butikken, for at få fingrene i delikatesseprodukter fra deres hjemland.
Det syrlige køkken skaber genkendelighed
Ifølge ejer Alina Labuda skyldes cafeens popularitet det, at supperne vækker hjemlige minder, men også at de er tilberedt med den samme mængde kærlighed, som var det en polsk bedstemor, der havde lavet dem. Kunderne køber varer med hjem, som normalt kan fås i Polen, og som er genkendelige for andre minoritetsgrupper i Horsens.
"70 procent af vores kunder er etniske polakker, men også andre minoriteter i byen som eksempelvis rumænere, moldovere, ukrainere og bosniere besøger også butikken jævnligt. Jeg tror det er fordi de genkender nogle af smagende og produkterne vi har fra deres egen madkultur. Særligt er syrlighed dominerende i det polske køkken. Vi kan dog mærke, at også danskerne bliver mere og mere interesserede i vores retter og specialiteter", siger hun.
Mere end bare dagens ret
Udover dagens suppe, er der også polske pølser, paté, specialøl samt konditori at spotte i køledisken, og det hele til fordelagtige priser. Kagerne er lavet på ostecreme og flødeskum med topping af chokolade, kirsebær, mangogelé og cookiedough.
Kagerne koster bare 20 kroner stykket, og kan nydes med en kop kaffe til. I forlængelse af butikken, er der diverse polske specialiteter, hvor især zurek, den velkendte syrlige polske suppe, er populær samt forskellige varianter af pirokker, der minder om dumplings. De fås både på køl og frys med kød, svampe og kartoffel. Kundernes foretrukne produkter dog især den hvide pølse, der på polsk hedder biała kiełbasa, som serveres i forbindelse med påske, der er en vigtig tradition, som specielt under corona-nedlukningen i år lokkede polske kunder til langvejs fra.
"Det er særligt til højtider, at vi sælger mange af vores traditionelle specialiteter. Påsken er meget vigtig for polakkerne, og derfor blev der især solgt hvid pølse, som er et must for påskemiddagen. Under corona kom der kunder i butikken, som fortalte de havde kørt over 100 kilometer, fordi de ikke kunne få fat i de produkter de havde brug for. En anden særlig specialitet, er kagen paczek, der med sin donutform og indhold minder om en Berliner. I Polen har man en nationaldag til ære for netop paczek, som i år faldt 19. juni, hvor vi solgte over 2000 kager i dagene op til" ,fortæller hun.
Savnet til polsk mad og bedstemor blev til Babunia
Faktisk var det ikke Alina Labuda selv, der fik ideen til at starte Babunia. Hun var selv ansat i butikken, da hun af sin tidligere chef, der også var ejer af butikken, blev spurgt, om hun ville overtage butikken sammen med sin kollega Gabriella Pudetko. Den tidligere ejers idé gik på at starte en butik, der skulle omfavne det polske køkken, som hans egen bedstemor gjorde. Der skulle være en hjemlig atmosfære, og maden skulle smage, som hvis bedstemor havde tilberedt den.
"Babunias tidligere ejer, havde boet i Danmark med sin familie i en del år, men savnede de helt særlige produkter, som for ham definerede det polske køkken. Derudover mente han, at andre burde smage den mad, som hans bedstemor lavede til ham", siger hun.
Hvis Alina Labuda skal definere det polske køkken med få ord, er hun ikke i tvivl. Hun beskriver det som syrligt, kompakt og fremstillet med kærlighed.
"Jeg elsker polsk mad og er glad for, at vi kan vise vores madkultur frem til danskerne, hvilket jeg synes de har taget rigtig godt imod. Selvfølgelig er det også rart at kunne få smagen af hjem, når det ikke lige er muligt at besøge familien i Polen hver dag. For mig er polsk mad særligt, og syrligheden kan man altid kende det på samt den kompakthed, og selvfølgelig kærlighed, som det er tilberedt med. Dog vil jeg gerne, trods min kærlighed til det polske køkken blive bedre til at smage på flere danske specialiteter. Blandt andet stegte sild, som jeg ved er en vigtig dansk påsketradition", siger hun.
Østvendt anbefaler at aflægge Babunia et besøg, hvis du i løbet af sommeren skal en tur til Jylland, nærmere Horsens. Her er noget til hver en smag og lejlighed, hvad end man er mest til øl, kage og kaffe eller nysgerrig på at udvide sin smagshorisont, og prøve traditionelle supper fra det polske køkken. Til dem som måske allerede er bekendt med polsk mad og delikatesser, og har mod på det, er det jo ligeledes en mulighed selv at handle ind, og afprøve polsk madtradition i eget køkken. Udover den indbydende stemning er service i top, og personalet står altid klar til at fortælle om varerne i butikken, og hvordan man selv kan gøre en polsk bedstemor kunsten efter i køkkenet. Du finder Babunia på Sønderbrogade 7 i Horsens.
Artiklen er skrevet af Julie Peick Rosenbeck Christensen