top of page
  • Forfatters billedeChristoffer Kjeldsen

Boganmeldelse - Our People: Discovering Lithuania’s Hidden Holocaust

I bogen Our People tager en berømt nazijæger og en efterkommer af lokale nazikollaboratører læseren med på en dyster rejse for at afdække Litauens rolle i Holocaust


Our People: Discovering Lithuania's Hidden Holocaust af Rūta Vanagaitė og Efraim Zuroff

Anden Verdenskrig og krigens rædsler er i dag et et uønsket kapitel for mange lande, hvor udbredt fornægtelse og omskrivning af Holocaust observeres. En gennemgående udfordring for disse lande er deres egen rolle i krigens uhyrligheder og folkemord, samt deres regeringers og befolkningers samarbejde med Nazi-Tyskland. Dette har medført flere initiativer, der har til hensigt at omskrive historien samt genoprette lokale krigsforbryderes, fascisters, nazi-kollaboratørers og nazisters offentlige omdømme . Litauen er ét af disse lande. I “Our People: Discovering Lithuania’s Hidden Holocaust” tager den litauiske forfatter, Rūta Vanagaitė, og den jødiske nazijæger, Efraim Zuroff, læseren med på en rejse gennem det mørke kapitel, der fortsat plager landet.


I Our People opsøger forfatterne forsømte og fjerntliggende kirkegårde, monumenter og mindesteder for landets jøder, samt forladte og afsondrede drabsmarker og massegrave dybt inde i de litauiske skove. Disse steder blev endestationen for tusindvis af jøder, der, indtil krigens indtog, var en del af lokalsamfundene. Gennem besøg på mindre lokale museer og i arkiver, samt ved hjælp af øjenvidneberetninger fra både civile, kollaboratører og jødiske overlevende, giver bogen et indblik i jødeforfølgelsens brutalitet. Læseren får et indgående og personligt kendskab til flere af gerningsmændene og ofrene - deres uforløste drømme, liv før krigen og, i de fleste tilfælde, brutale skæbner. Beretningerne fungerer som en vigtig påmindelse om, at ofrene ikke blot er tal i historiebøgerne, men individer med drømme og håb.


Bogens andet omdrejningspunkt er den manglende anerkendelse - hvis ikke endda modvilje - af den rolle, den litauiske befolkning spillede i folkemordet. Noget som den dag i dag stadig er et betændt sår. Lokale politikere og den litauiske befolkning spillede en central rolle i Holocaust, og oftest stod for eksekveringen af Nazityskernes endelige løsning i landet. Under deres rejse behandler Rūta og Efraim ligeledes ømtålelige spørgsmål om den almene litauers bevæggrund for at deltage i krigsforbrydelser mod landets jødiske population samt skiftende regeringers utilstrækkelige håndtering af landets fortid. Som forfatterne ad flere omgange understreger i løbet af deres rejse, er forhåbningen, at bogen, på trods af litauisk modstand, kan bidrage til og skabe rammerne for små skridt mod en anerkendelse af det litauiske ansvar.


Flere af bogens kapitler udspiller sig delvist som en samtale mellem Rūta og Efraim og sproget afspejles af deres baggrund i henholdsvis journalistik og den akademiske verden. Forfatterne anvender ligeledes længere uddrag fra rædselsvækkende vidneberetninger, der uden omsvøb giver et præcist billede af grusomhederne. Autentiske billeder fra besøgte massegrave og mindesteder fylder ligeledes bogens sider. Med denne stil adskiller bogen sig betydeligt fra andre bøger om Holocaust.


I omegnen af 200.000 jøder, 90-95% af landets jødiske befolkning, blev myrdet i Litauen under Anden Verdenskrig

Den litauiske journalist, Rūta Vanagaitė, er efterkommer af lokale nazikollaboratører, mens den jødiske historiker, Efraim Zuroff, har viet sit liv til at jage nazistiske krigsforbrydere. Rūta fremhæver i bogen, hvordan hendes drivkraft udspringer fra opdagelsen af, at nære slægtninge aktivt deltog i krigsforbrydelser og masseovergreb mod jøder, samt vedvarende, litauiske forsøg på at forvrænge fortidens rædsler. Rūtas medforfatterskab har heller ikke været omkostningsfrit og er kommet med en personlig pris. Hun er siden bogens lancering blevet stemplet som persona non grata af visse litauiske segmenter af samfundet, der modsætter sig Rūtas arbejde. Ligeledes hævder Rūta, at flere af hendes slægtninge og venner har vendt hende ryggen siden bogens udgivelse.


Efraim har gennem årtier intensivt arbejdet for at sikre, at gerningsmænd fra Anden Verdenskrig bliver retsforfulgt. Han har også aktivt modsat sig den historieomskrivning, der observeres i flere lande. Efraim er blandt andet en del af den anerkendte, jødiske organisation Simon Wiesenthal Center, hvor han leder efterforskninger af nazistiske krigsforbrydelser. Bag Efraims beslutning om at undersøge netop Litauens omstridte fortid ligger der dog også et andet og mere personligt. Efraim er nemlig efterkommer af litauiske jøder, som blev slået ihjel af lokale nacistiske kollaboratører.


Bogen giver et indblik i den almindelig misforståelse, at Holocaust udelukkende blev begået af Hitler og Nazi-Tyskland og at endestationen som udgangspunkt var tyskdrevne koncentrationslejre. Det bliver ofte overset, at Holocaust også blev begået langt væk fra de berygtede KZ-lejre, hvor lokale aktører spillede en central rolle. Denne tilgang til krigens arv har ligeledes åbnet dørene for forskellige initiativer, med formålet at omskrive fortiden og fraskrive lokale befolkninger deres ansvar. Nazi-kollaboratører og sympatisører, samt lokale befolkninger og administrationer, tog aktiv del i de omfattende krigsforbrydelser mod politiske modstandere, jøder, romaer og andre uønskede grupper. Our People understreger at den almindelige borger ligeledes var involveret i denne forfølgelse.


Bogen er anbefalelsesværdig til alle, der har interesse for Anden Verdenskrig og for, hvordan den udspillede sig i et baltisk land. Ligeledes er de jødiske ofre og deres personlige fortællinger og liv, der i størstedelen af tilfældene endte med krigens indtog, et centralt omdrejningspunkt og bliver behandlet på en yderst rørende måde. Dette tjener som en vigtig påmindelse om, at krigens ofre ikke blot er tal, men derimod levende mennesker. På lignende vis er bogen også af interesse for læsere, der har en interesse for erindringspolitik, samt for de mekanismer, der observeres i lande med en problematisk tilgang til fortidens rædsler.


Our People: Discovering Lithuania’s Hidden Holocaust udkom i 2020 på forlaget Rowman & Littlefield Publishers. 240 sider.


Artiklen er skrevet af Christoffer Kjeldsen


Christoffer har en bachelor i Balkanstudier og en kandidat i European Studies fra Aarhus Universitet

36 visninger0 kommentarer

Følg os!

 
IMG_0318%2520(2)_edited_edited.png
russia-704883_edited_edited.png
  • Facebook
  • Instagram
unnamed%20(2)_edited.png
127474595_416181173098270_6523815273634533365_n%20(2)_edited.png
bottom of page