- Olga Shchiliaeva
En by i Rusland, but make it Danish: Top-8 danskinspirerede steder i Skt. Petersborg
Mens det er nemt at støde på noget dansk i Norge, Sverige eller endda Tyskland, virker det underligt at finde noget velkendt i fjerne lande, og jo længere man rejser væk hjemmefra, desto sværere bliver det at opdage ekkoet af dansk kultur. Her får du en liste over top-8 steder med dansk stemning eller baggrund i Skt. Petersborg. Tænk bare at der er så meget dansk kultur i Rusland!
1. Det Danske Kulturinstitut
Adresse: Nab. Reki Mojki 42, of. 38
Det danske kulturinstitut i Skt. Petersborg åbnede i 2003 og beskæftiger sig med kulturudveksling mellem Danmark og Rusland. På instituttet holder danske praktikanter sammen med russiske kollegaer danske fester, filmaftener og forelæsninger. Det er også der, man kan høre byens bedste musikere spille Karl Nielsens melodier og møde danske digtere og forfattere, der læser op af deres seneste værker.
Ved juletid arrangerer praktikanterne en rigtig dansk julefrokost med hjælp fra de danskstuderende på byens universiteter. Her kan man blandt andet smage på traditionelle danske retter, lave julehjerter, opleve pakkeleg og synge julesalmer. Og danske turister er altid velkomne! De kommer ofte på besøg, og rygtet siger, at kulturinstituttets brunkager er mindst ligeså gode som dem i Danmark.
2. Anitjkovpaladset
Adresse: Nevskij Prospekt nr. 39
Vidste du, at Ruslands sidste zar, Nikolaj den 2. havde en dansk mor? For en dansker med interesse i historie, er et besøg i Anitjkovpaladset obligatorisk.
Med front mod floden Fontanka står Anitjkovpaladset, som er et tidligere kejserligt palads. Bygget i barokstil i 1754, blev paladset opfattet som en slags byport. I 1800-tallet lå Fontanka floden nemlig i udkanten af byen, og Nevskij Prospekt var dengang bare en landevej. Således skulle paladset pynte indgangen til hovedstaden. En særlig kanal blev gravet fra Fontanka til paladset, der sluttede ved indgangen med en lille havn. Derfra stammer den usædvanlige placering af paladset, som står med siden mod Nevskij Prospekt. Her boede den danske prinsesse Dagmar, datter af kong Christian 9., efter at være blevet gift med den russiske kejser Alexander 3.
På paladset kan man stadigvæk opleve det kejserlige Ruslands stemning, vandre i Dagmars kamre og se, hvor Ruslands sidste levende kronede person opholdt sig.
3. Fabergé museet
Adresse: Nab. Reki Fontanki nr. 21
Vi er ikke færdige med Prinsesse Dagmar, og begiver os nu videre til Fabergé museet! Ikke langt fra Anitjkovpaladset, lige over Anitjkov broen, ligger Fabergé museet med en stor unik samling af russiske smykker og dekorativ brugskunst fra det 19. og 20. århundrede. Museet er opkaldt efter Carl Fabergé, en russisk guldsmed og juvelér med dansk-fransk afstamning. Det var ham, som lavede det verdensberømte Fabergé-æg. Det hele startede i 1885, da Alexander 3. bestilte et smykkeæg hos Fabergé som en påskegave til sin elskede hustru, Dagmar.
Fabergés påskeæg skulle være en fri fortolkning af et æg lavet i begyndelsen af 1700–tallet, som fandtes (og stadigvæk findes) på Rosenborg Slot i København. Ideen med gaven var, at zaren ville overraske sin ægtefælle med et “hyggesmykke”, der ville minde hende om sit hjemland. Kejserinden var så fascineret af gaven, at Fabergé fik en ordre om at lave et æg hvert år. Den næste kejser, Nikolaj 2., beholdt traditionen og gav hver påske to æg – det ene til sin mor Dagmar og det andet til sin kone Alexandra Fjodorovna

4. Hygge Cafe & Hotel
Adresse: Nekrasova gade nr. 14d
Hygge Cafe & Hotel er en ”kammerplads” ikke langt fra centrum af byen. På stueetagen findes der en rigtig hyggelig bar med fadøl for enhver smag, og i menukortet er der smørrebrød med forskellig slags pålæg. Cafeen er blevet til et stamsted for dansktalende i Skt. Petersborg: her kommer man for at få lidt ro, have en hyggesnak med bartenderen og for at opleve nye slags øl.
Hygge som koncept er blevet vildt populært i Rusland efter udgivelsen af Mike Wikings bog ”Hygge”. Man er blevet inspireret af danskernes måde at leve og nyde livet på, danskernes work-life balance, at omgive sig selv med hyggelige ting og ”smage på livet”. Da folk i udlandet mest lærer om hygge fra populære bøger, får man nemt den idé, at den kun handler om stearinlys, kakao, hyggesokker og rolige farver. Selvfølgelig er hyggekonceptet meget bredere, men er det ikke rart, at man over hele verden får inspiration fra dette bredtfavnende danske begreb?
5. Pled tvojo hygge [tæppet er din hygge]
Adresse: Krementjugskaja gade nr. 17k2
”Tæppet er din hygge” hedder en af byens mest populære cafeer, og her kan man smage på det danske og europæiske køkken. Restaurantens ejere har forsøgt at gøre stedet til legemliggørelsen af hygge: pejs, stearinlys, træmøbler og levende musik om aftenen skaber en hjemlig stemning. Særligt danske retter er markeret med dannebrog på menukortet. Her kan man smage forskellige slags smørrebrød (med rugbrød, som danskerne altid savner i udlandet!), fiskesuppe og grøntsagssuppe, frikadeller og kødboller med ærtemos.
Restaurantens chef giver en fri fortolkning af ”det danske køkken”. I menuen kan man finde både typiske danske lækkerier, som smørrebrød med sild eller flæskesteg med brunede kartofler og mere anderledes retter som for eksempel ”dansk morgenmad”. Den består ikke af rugbrød, rundstykker, ost og marmelade, som man kan forvente, men indeholder i stedet kartoffelpandekager med tatar af marineret laks, tatar af sild, arugula og vagtelæg. En af restaurantens mest populære retter hedder ”et omvendt smørrebrød”. Det laves af rejetatar med avocado, teriyaki sovs, arugula og radise.
6. Buterbrodskij bar
Adresse: nab. Makarova nr.16
Selve navnet på stedet er et ordspil over de to ord: butterbrod (som betyder butter ”smør”, ligesom i det tyske butterbrot og russiske buterbrod) og Brodskij, en af Ruslands mest elskede digtere. Baren åbnede i 2014 og blev et af byens første steder til at servere danske retter. Bortset fra det kan man på Buterbrodskij smage forskellige slags brændevin, som for eksempel hindbærgin, solbærrom og calvados lavet på tørrede abrikoser samt opleve det russiske køkken.
Barens chef tager smørrebrødskonceptet og udvikler det. i menukortet står der, at ”smørrebrød er en volumetrisk dansk salat med rugbrød”, og det betyder, at der serveres mere pålæg, end man gør i Danmark. Hvert slags smørrebrød har typisk danske men også mere unikke ingredienser. For eksempel serveres der kyllingesmørrebrød med remoulade og svesker, og rejesmørrebrød med peberrod og det russiske mælkeprodukt smetana, som minder om creme fraiche.
7. Beringsgade
Adresse: Vasiljevskij øen, Vasileostrovskaja og Primorskaja metrostationer
Når man kommer til Rusland, lægger man hurtigt mærke til, at mange gader er opkaldt efter Lenin. Hvad man ikke ved er, at der er en anden person, som er i skarp konkurrence med Lenin. Og det er ingen mindre end Vitus Bering fra Horsens. Og ikke bare gader, men også øer, stræder og endda fiskekonserves er opkaldt efter den store helt!
Gaden er den eneste i hele Skt. Petersborg, der er opkaldt efter en dansker. Vitus Bering, født i 1681, var søfarer og opdagelsesrejsende i russisk tjeneste, og folk kendte ham som zarens danske Columbus. Det var ham, som beviste, at Asien og Nordamerika ikke er forbundne. Han var med på mange vigtige ekspeditioner, blandt andet til Kamtjatka, og blev hædret for have udforsket og kortlagt Ruslands østlige egne. På Beringsgaden, som er 1680 meter lang, ligger blandt andet Det russiske polarforskningsinstitut og Smolenskoje kirkegård.
8. Andersengrad
Adresse: Sosnovij Bor
Der findes ikke nogen, som ikke kender den lille havfrue, Tommelise og Den grimme ælling. I Rusland elsker man H.C. Andersens eventyr virkelig højt. De er blevet læst for børn i flere generationer. Andersen er en ligeså stor og betydningsfuld børneforfatter i Rusland som russiske Pusjkin og franske Perrault. Flere teaterstykker er baseret på Andersens vidunderlige eventyr, og han bliver også læst i børnehaver og i skoler. Mange russiske børn tror endda, at H.C. Andersen er russer.
Andersengrad i Sosnovij Bor er en børneby bygget i Leningrad-regionen i anledning af 175 -årsdagen for den store eventyrforfatter. Den fabelagtige "Andersengrad" dukkede op på kortet for omkring 30 år siden. I byen findes der forskellige bygninger, der på en eller anden måde er forbundet med den berømte forfatters fortællinger. Her kan man blandt andet finde Rådhustårnet,tårnet fra Den Tapre Tinsoldat, Snehvides cafe og endda Ole Lukøjes hus. Nysgerrige gæster kan gå en tur langs den underjordiske gang eller kigge ind i bastionerne. Om sommeren fremføres der forskellige forestillinger på teatrets åbne scene, hvis indgang prydes af den lille havfrue.
Der er altså rigeligt som dansker at tage sig til i Skt. Petersborg, hvis man skulle komme til at savne sit hjemland.
Skrevet af Olga Shchiliaeva, danskstuderende ved Statsuniversitetet i Skt. Petersborg