top of page
  • Forfatters billedeHelene Grøn Vestergaard

GUIDE TIL PETROSAVODSK, ONEGASØEN OG KISJI

Opdateret: 28. maj

Drømmer du om at opleve den russiske provins, betagende natur og arkitektur, der er en del af UNESCO's Verdensarvsliste? Så bør du overveje at besøge byen Petrosavodsk, Onegasøen og frilandsmuseet Kisji.

Kisji er kendt for sine mange kirker.

Transport til Petrosavodsk fra hhv. Skt. Petersborg og Moskva

Den letteste måde at komme til Petrosavodsk fra Skt. Petersborg og Moskva er med tog. Med godt og vel 430 km mellem Skt. Petersborg og Petrosavodsk tager turen i tog omkring 5-6 timer, mens de lidt over 1000 km mellem hovedstaden og Petrosavodsk kan tilbagelægges inden for 10-15 timer, alt efter hvilken togtype man benytter.


Rejser du mellem Petrosavodsk og Moskva anbefaler vi, at du overvejer et nattog. Det er både en stor oplevelse, og så er rejsetiden jo effektivt brugt. En billet fra Skt. Petersborg til Petrosavodsk koster omkring 1000 rubler (ca. 86 kr). For en billet fra Moskva til Petrosavodsk med nattog på 2. klasse kan du forvente at skulle af med mellem 1800 - 5000 rubler (155-430 kr), alt efter togtype og afgang. Den eneste ulempe ved at tage toget om natten er, at man går glip af turengennem den smukke natur i det nordlige Rusland


Kort om Petrosavodsk

Petrosavodsk er hovedstad i republikken Kareljia, der udgør den østlige del af området kendt som Karelen. Karelen er geografisk opdelt mellem Rusland og Finland og har gennem tiden været under både svensk, finsk, sovjetisk og russisk styre. Petrosavodsk, der på dansk betyder Peters fabrik, blev grundlagt i 1703 af Peter den Store. Her placerede tsaren et jernstøberi, der skulle forsyne flåden med alt fra ammunition til kanoner og ankre. Dengang var byen ikke beboet af mere end et par tusinde indbyggere, men i dag har byen lige under 280.000 indbyggere, hvilket gør den til republikkens største by.


Petrosavodsk, Onegasøen og Kisji

Antallet af seværdigheder i selve Petrosavodsk er ikke overvældende. Togstationen ligger for enden af byens hovedgade, hvor de fleste butikker, restauranter og et enkelt shoppingcenter også ligger. Byen består af en blanding af gamle russiske træhuse, sovjetisk betonbyggeri og enkelte pastelfarvede bygninger fra tsartiden. Kort sagt et kludetæppe af historiske udtryk.


Den mest charmerende del af Petrosavodsk er uden tvivl søpromenaden ud mod Onegasøen, der med sine 9700km2 og omkring 1650 småøer udgør Europas anden største sø.


Onegasøens sørste seværdighed er øen Kisji, som fungerer som et friluftsmuseum. Museet åbnede i 1966 og består af over 80 historiske bygningsværker fra det 15. til det 20. århundrede. Museet er dog primært kendt for sine mange træbygninger med tilhørende udstillinger, der viser landsbylivet i tsartiden. Du kan således opleve alt fra gamle møller, bondehuse til stalde og kirker. Netop kirker er der mange af på øen.


Den største og mest spektakulære af dem er Forklarelseskirken fra 1714, der er bygget uden et eneste søm og med blot en enkelt økse. Kirken er med sine 32 meter og 22 kupler af aspetræ øens absolutte hovedattraktion. Derudover er øen “befolket” af flere museumsarbejdere, hvoraf mange af dem bor i hytter på øen og arbejder som statister (som vi også kender det fra f.eks. Den Gamle By i Aarhus).


Udover et utal af kirker, er der på Kisji også mulighed for at opleve den traditionelle russiske bondekultur.

Der er også mulighed for at tilkøbe en rundtur på museumsgrunden i en traditionel gammel russisk hestevogn. Øens isolation, historiske bygninger og statister gør, at man virkelig føler sig taget tilbage i tiden. Kisji er en del af UNESCOs verdensarvsliste, og det er let at forstå. Det er kun få andre steder, man kan opleve så unik russisk arkitektur og historie samlet på et sted. Museet har åbent året rundt, men det er både billigere og lettere at besøge stedet udenfor den hårde vinterperiode, hvor transporten enten foregår med fly eller helikopter. En guidet tur tager ca. 2 timer, men det står også en frit for at undersøge øen på egen hånd. Dette valgte vi selv og fik også hurtigt brugt 2 timer.


Som besøgende skal man være opmærksom på slanger, hvis man går udenfor stierne. Derudover, skal man også være opmærksom på, at der kan være mange insekter som fx myg og bremser. Vi anbefaler desuden, at man tjekker museets hjemmeside for opdateringer om igangværende renovationer. Forklarelseskirken undergik renovering ved vores besøg, hvilket var ret ærgerligt. Entreen koster ca. 110 DKK for en voksen.


Link til muessets hjemmeside: https://xn----ctbnhbjzarjl.xn--p1ai/eng/index_eng.html


Transport til friluftsmuseet Kisji

Turen fra Petrosavodsk til Kisji foretages om sommeren med hydrofoliebåd. Turen tager 1t 15 min. Prisen for en tur/retur billet ligger omkring 3500 rubler (294k DKK). Der er kun 3 afgange til øen og de ligger alle mellem kl. 9 og 13. Vi købte vores billetter på det lokale billetkontor dagen inden, vi gerne ville afsted, og der var kun få tilbage. Det kan derfor være en idé at reservere billetter online i god tid, hvis man ønsker at besøge Kisji i højsæsonen, der strækker sig over det meste af sommeren.

Link til hydtrofoliebådene: https://nameteor.ru/en/predlogeniya/meteor-v-kizhi-iz-petrozavodska


Overnatning i Petrosavodsk

Udvalget af overnatningssteder i Petrosavodsk er ikke overvældende. Der findes en god håndfuld hoteller, der rangerer mellem 2 og 4 stjerner. Vi overnattede selv på det 2 stjernede Hotel Petrozavodsk. Hotellet har både værelser og sovesale. Vi sov på sovesal med delt bad og toilet på gangen til omkring 90 DKK pr overnatning. Til prisen var standarden ganske fin. Det er ikke noget problem at opleve, hvad Petosavodsk og Kisji har at tilbyde på 1-2 dage, så medmindre man ønsker at udforske mange af de smukke naturområder yderligere, kan man sagtens nøjes med et par enkelte overnatninger. Artiklen er skrevet af Amanda Bang Andersen og Helene Grøn Vestergaard
41 visninger0 kommentarer

Følg os!

 
IMG_0318%2520(2)_edited_edited.png
russia-704883_edited_edited.png
  • Facebook
  • Instagram
unnamed%20(2)_edited.png
127474595_416181173098270_6523815273634533365_n%20(2)_edited.png
bottom of page