top of page
  • Vinogradov

Juleopskrift: Bøf Stroganoff

Som del af vores julekalender har vi fået lov at dele en række jule- og nytårsopskrifter fra den russiske familie, Vinogradov. Det betyder, at du gennem december kan lade dig inspirere i køkkenet af disse russiske, kulinariske klassikere.


Bøf Stroganoff må siges at høre til blandt de helst store russiske kulinariske klassikere. Derudover er retten også en af de få russiske spiser, der har formået at blive en klassiker udenfor Ruslands grænser. Men hvor stammer retten fra og hvad er historien bag?


Eftersigende blev retten bøf stroganoff opfundet af den franske kok Charles Briere, som arbejdede for adelsfamilien Stroganoff i Skt. Petersborg i forbindelse med en kokkekonkurrence i 1891. Der var tradition for at nye retter blev dedikeret til den familie, som kokken arbejde for og retten blev derfor kaldt Bøf Stroganoff efter den kendte greve og hærfører Pavel Alexandrovitj Stroganoff. Briere vandt konkurrencen og retten blev en populær spise blandt den russiske overklasse.


Går man historien efter i sømmene, var det dog næppe Pavel Stroganoff, der direkte lagde navn til retten. Hærføren havde ved konkurrences gennemførsel været død i 74 år. Stroganoff blev syg med turberkolose under en skibsrejse og døde i København. Han blev transporteret tilbage til Skt. Petersborg og ligger i dag begravet på den berømte Lazarevskoje kirkegård. Skulle du en dag befinde dig i den smukke gamle hovedstad, kan du besøge Stroganoffs palads på Nevskij Prospekt 17 tæt ved Mojka floden, der i dag fungerer som et museum.Familien Vinogradovs opskrift på Bøf Stroganoff


Ingredienser:

  • 500 g skært oksekød

  • 2 løg

  • ¾ kop fløde eller creme fraich (ca. svarende til 4-5 dl)

  • Ca. 1 spsk tomat puré

  • 1 spsk mel

  • 2 spsk smør

  • Persille og dild

Vask kødet. Skær det i tynde skiver og bank dem møre med en hammer. Skær herefter skiverne i tynde strimler. Hak løg fint og steg i olie. Tilføj kødet og drys med salt og peber og steg i 5 min. Drys mel over kødet og steg i yderligere 2-3 minutter. Tilføj herefter fløde eller creme fraich, rør og bring retten i kog. Smag til med tomat puré. Lad simre indtil kødet er mørt. Serveres med kartoffelmos eller stegte kartoffler. Drys med persille og dild.
37 visninger0 kommentarer

Følg os!

 
IMG_0318%2520(2)_edited_edited.png
russia-704883_edited_edited.png
  • Facebook
  • Instagram
unnamed%20(2)_edited.png
127474595_416181173098270_6523815273634533365_n%20(2)_edited.png
bottom of page