Nana Sofia Hansen
Juleopskrift: Ghapama
Næste låge i Østvendts julekalender gemmer på en opskrift på fyldt græskar, Ghapama, som er et sødt og krydret, traditionelt julemåltid i Armenien
På ethvert julebord i Armenien, hvor den ortodokse jul som bekendt fejres den 6. januar, finder man den fyldige og mættende ret Ghapama. Armenierne spiser typisk retten sammen med stegt kalkun.
Opskriften på Ghapama er enkel:
Man renser og udhuler et spisegræskar, for eksempel et Hokkaido græskar, med toppen af græskaret skåret af som en hat. Græskaret fyldes med en blanding af kogte ris, hakkede nødder og tørret frugt. Vælg dine favoritter blandt mandler, hasselnødder, valnødder og græskarkerner, sammen med tørrede abrikoser, dadler, rosiner og friske æbletern. Tilsæt salt, smør, honning og en god sjat vand eller fond, så fyldet er fugtigt Tilsæt også varme julekrydderier som kanel, kardemomme eller gurkemeje.
Det fyldte græskar bages i ovnen, gerne i et fad med lidt vand i bunden, så det holdes fugtigt og saftigt under bagningen. Bag dit armenske Ghapama i 45-60 minutter ved 180 grader. Nu kan du invitere familie og venner på en traditionel armensk juleret, som både børn og voksne i Armenien er vilde med.
