top of page
  • Forfatters billedeJulie Peick Rosenbeck Christensen

MØD KATHRINE DER BOR I GEORGIEN: HUN ER VILD MED TBILISI MEN SAVNER DANSK LAKRIDS

Opdateret: 26. aug. 2021

I 2018 flyttede Kathrine Pandell med sin mand til Tbilisi, hovedstaden i Georgien. På trods af kulturelle forskelle synes Kathrine alligevel, at der er flere ligheder, som forener danskerne og georgierne eksempelvis kærligheden til vin, og at man trygt kan efterlade sine ting.

Kathrine bor til daglig i Tbilisi. Her ses hun foran Ali & Nino Statuen i Batumi. Foto: Kathrine Pandell

Kathrine havde nærmest ikke tid til at tænke over, hvad Georgien havde at byde på, før hun og hendes mand var landet i Tbilisi. Det var i forbindelse med mandens it-virksomhed i Filipinerne og partnere i USA, at det logistisk var en god løsning at flytte til Georgien. Et land som Kathrine faktisk har svært ved at sætte et konkret geografisk mærkat på. Georgien er ikke rigtigt Mellemøsten, ikke helt Asien eller Europa, men Kaukasus, og derfor nok en god blanding af lidt af hvert, men på samme tid også helt unikt.


På en velfungerende Messenger-forbindelse klokken 16 dansk tid, 19. august sad Kathrine klar til en snak om sit nu tredje år som dansker i Tbilisi. Udover at hun føler sig heldig over, hvor godt hun og hendes mand er blevet modtaget og trives, er der dog også markante forskelle, når man selv er fra Danmark. Gennem Facebook fandt hun flere grupper for andre udlændinge i Tbilisi, og fik på den måde nye venner og bekendte i byen.


Det har egentligt været ret let at etablere os. Gennem flere Facebook-grupper for andre expats, har vi fået gode venner og mange bekendtskaber. Selv er jeg blevet moderator for gruppen ”Women in Tbilisi”, som er et rigtig godt netværk, hvor vi er flere i samme situation, der hurtigt kan komme i kontakt med hinanden. Som engelsktalende minoritet i Georgien er det faktisk nemt at begå sig. Alle gadeskilte er både på georgisk og engelsk, så det er nemt at navigere rundt. Det samme gælder, når man skal registrere sig her. Alle er meget hjælpsomme, og langt de fleste taler godt engelsk”, siger hun.


Gå i byen som i Danmark, efterlad trygt dine ting - men tildæk dig for gud og kys kun hjemme

For Kathrine er der flere områder, hvor Danmark og Georgien kan sammenlignes, men også hvor de adskiller sig fra hinanden. 83 procent af befolkningen i Georgien har erklæret sig som troende, og generelt fylder religion meget i det offentlige rum. Det blev tydeligt for Kathrine, fx. da hun skulle med en taxa engang. Til gengæld synes hun, at georgierne som danskerne er gode til at sidde længe over et godt glas vin.


”Kvinder skal have tørklæder på i kirker, og klæder der dækker knæene før man går ind i en kirke i Georgien. Jeg stod en dag, og ventede på en taxa tæt på en kirkegrund, hvor jeg blev stoppet af en ældre dame, der sagde, at jeg burde have tildækket mig mere, siden jeg stod tæt på gud. På den måde fylder religionen meget mere end i Danmark, hvor jeg tror, at de fleste bare er medlem af Folkekirken. Man bør også holde en smule igen med intimiteten i det offentlige rum. Ikke fordi det er uacceptabelt, men man gør bare ikke så meget i at holde i hånd og kysse foran andre. Det er bare mere privat her. Derudover er georgierne, som danskerne, gode til at nyde at gå ud og spise. Det er virkelig rart, og der er en fantastisk stemning, fordi alle bare tager deres tid. Danmark og Georgien er også meget ens, når det kommer til tillid og tryghed, noget der faktisk overraskede mig en del. Jeg kunne bare efterlade mine ting offentligt, hvor de stadig var der, da jeg kom tilbage”, fortæller hun.


Kom på en én-dags tur til Tbilisi med Kathrine

Hvis Kathrine skal vise sin by frem, er hun ikke i tvivl om, hvad man som turist skal opleve i Tbilisi. Heller ikke hvad man bør spise og drikke.


I Georgien er der som på Island sulfur vand, så derfor skulle dagen klart starte ud med en tur i spa. Så kan man få massage og selvfølgelig nyde et glas af den verdenskendte khaketi vin til. Smagen er dyb og mineralsk, og en blanding af almindelig vin og brændevin. Den er georgierne meget stolte af, fordi de som den første nation startede med at producere vin for 8000 år siden. Til det skal vi selvfølgelig spise en khacapuri, som er brød med indbagt ost og æg, som bare smager helt fantastisk. Jeg har selv opsnappet en opskrift, som jeg fik fra tre søde bedstemødre, som lærte mig at lave det fra bunden på deres restaurant. Med fagter og smil, kom vi igennem det, og jeg bagte min første khacapuri. Om aftenen vil jeg klart invitere på Dive bar, der er stedet for udlændinge i Tbilisi, og her kan man altid møde en ven og finde nogen at snakke og have det sjovt med. Skal det være mere autentisk, så skal vi en tur i Nationalballetten og se den helt særlige georgiske ballet, der ikke er nær så poleret, som den russiske. Men smuk på sin egen mere rå måde. Her danser de i deres nationaldragter og til live musik, hvilket bare er helt særligt og unikt”, siger hun.


Kathrine anbefaler, at man besøger Nationalballetten og går på opdagelse i det georgiske køkken.


Corona kunne have sat en stopper for opholdet i Tbilisi

Både den danske og tyske ambassade, Kathrines mand er tysk statsborger, kontaktede parret, da corona brød ud, og afkrævede dem et svar på, om de ville retur til Danmark eller Tyskland. Det valgte de efter kort overvejelse at takke nej til, da de allerede var godt etableret i Tbilisi. Det var jo deres nye hjem, og hvad skulle de egentligt hjem for?


I dag, hvor alt næsten kan afvikles digitalt, var det stadig muligt for parret at arbejde hjemmefra. Kathrine der underviser børn i engelsk med henblik på optagelse på den Internationale skole i Tbilisi, kunne afvikle sin undervisning problemfrit, da det foregik online.


”Selvfølgelig var der en kort overvejelse. Skal vi, eller skal vi ikke. Da så ambassaden ringede endnu engang og sagde, at nu var det altså sidste chance, hvis vi ville til Danmark, så blev vi til sidst enige om, at nu var vi jo etableret her, og det er her vi bor. Så vi vidste heller ikke, hvad vi egentlig skulle til Danmark for. Min mand har sit firma og kunne arbejde hjemmefra, og det samme kan jeg, da jeg underviser i engelsk, og derfor kunne gøre det online. Derfor sagde vi nej tak til at komme tilbage til Danmark, selvom ambassadens folk lød lettere forundret over beslutningen”, fortæller hun.



Fremtidsplanerne har slået rod i Tbilisi

Kathrine fortæller, at på trods af, at corona fortsat eksisterer, har hun og hendes mand ingen planer om, at de vil vende tilbage til Danmark foreløbig. Tværtimod. De har allerede, selvom de ikke har børn endnu, overvejet at skrive sig op til forskellige folkeskoler og børnehaver samt planlagt deres udskudte bryllupsfest for familien i Georgien.


Vi har ingen planer om Danmark foreløbig. Faktisk har vi overvejet at skrive os op til skoler og børnehaver, selvom vi endnu ikke har børn, men simpelthen fordi, at vi kan se en fremtid for os her. Vi blev gift i november sidste år, men på grund af corona kunne vi jo ikke afholde en fest for vores familier som planlagt. Derfor har vi inviteret både min danske familie, min mands tyske familie samt vores venner her fra Georgien til en større bryllupsfest, som vi selvfølgelig vil fejre her. Vi har endnu ikke booket en bestemt lokation, men har overvejet en restaurant der hedder Funicular, som ligger på toppen af et bjerg, hvor der er den smukkeste udsigt”, fortæller hun spændt.


Kathrine med sin mand, Bastian Lauer, på deres bryllupsdag sidste år i november foran det berømte spa Abano #5 i Tbilisi. Foto: Kathrine Pandell


På trods af, at Kathrines fremtid for nu ligger i Tbilisi, er der en helt særlig ting, som hun savner fra Danmark udover sin familie. Nemlig lakrids. Selvom hun selv har forsøgt at lave det hjemme i sit køkken, er det ikke helt som derhjemme. Snart er det hendes fødselsdag, og hun har derfor bestilt dansk lakrids til Tbilisi.


Jeg elsker lakrids. Det er virkelig noget jeg savner, og som man bare ikke kan få her. Jeg forsøgte ellers selv at lave det under corona, men det var ikke helt det samme. Nu er det snart min fødselsdag, så i den anledning har jeg altså bestilt lakrids dog fra London, da firmaet leverede til Georgien. Min yndlingslakrids er den helt stærke ligesom Junglevrål fra Malaco. Helt stærk, mørk og med salt på. Det er simpelthen noget af det første jeg køber, når jeg lander i Danmark. Dernæst krammer jeg selvfølgelig min familie”, siger hun og griner.


 

Kathrine’s guide til DO’S AND DON’TS i Georgien:


  • At smile for meget kan opfattes som flirt, ikke at georgierne ikke er gæstfrie, tværtimod, men dette er klart en barriere, som kan skabe forvirring for en førstegangs besøgende.

  • Tag toget rundt på din rejse. De har behagelige siddepladser, der er café om bord og velfungerende wi-fi er tilgængeligt overalt. Ifølge Kathrine er togene i Georgien af bedre kvalitet end danske DSB. En oplevelse i sig selv at kunne bekræfte denne påstand!

  • Sort tøj er et go, og lige så typisk farvevalg for georgierne som for danskere.

  • Besøg Batumi, der er Georgiens svar på Las Vegas. Byen er grundlagt af en franskmand, hvilket ses i arkitekturen. Der er strand, fest og gambling for dem som er til det, og en stemning der forener Mellemøsten, Europa og Asien.

  • Dyrk naturen og tag på vandring. Georgien er beriget med de smukkeste bjerge, som man aldrig vil fortryde at have besøgt.

  • Forbered dig på krav om tildækning, hvis du skal besøge en af de mange smukke kirker, og andre religiøse monumenter i landet. Ellers kan det hurtigt blive en pinlig affære især i forhold til den ældre generation.

 

Artiklen er skrevet af Julie Peick Rosenbeck Christensen

466 visninger0 kommentarer

Følg os!

 
IMG_0318%2520(2)_edited_edited.png
russia-704883_edited_edited.png
  • Facebook
  • Instagram
unnamed%20(2)_edited.png
127474595_416181173098270_6523815273634533365_n%20(2)_edited.png
bottom of page